Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

Més de 120 persones formades per treballar al sector vitivinícola

24 de juliol de 2017

El passat dijous 20 de juliol, a les 18 h, es va realitzar l’acte de cloenda del projecte ADAPT Penedès – Ocupació a la Indústria Local, que l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès ha dut a terme  amb el cofinançament de la Diputació de Barcelona. Al  llarg de dues edicions, 2015-2016 i 2016-2017, s’han format un total de  127  persones en situació d’atur laboral que han rebut una formació en diferents àmbits del sector vitivinícola que els ha permès un valor afegit al seu currículum.

L’ ADAPT Penedès és un dels 12 projectes aprovats per la Diputació de Barcelona a través dels quals es vol afavorir la competitivitat de les empreses incloses als sistemes productius locals. En el nostre cas, a l’Alt Penedès, el sector d’incidència del projecte és la indústria vitivinícola.

L’objectiu primordial del projecte és la promoció del desenvolupament socioeconòmic integrat, equilibrat i equitatiu i la millora de l’ocupabilitat al Penedès. Altres objectius del projecte són fomentar l’ocupació en el sector vitivinícola, promoure el desenvolupament socioeconòmic de la indústria vitivinícola, fomentar la col·laboració públicoprivada, fomentar la detecció de necessitats formatives de les empreses, establir canals de comunicació i col·laboració amb el sector i impulsar la formació professional de qualitat adreçada a les persones en recerca de feina a fi de poder treballar.

El projecte ha comptat amb la col·laboració de diferents agents del territori, tals com patronals del sector vitivinícola, les dues Denominacions d’Origen, associacions empresarials i altres organismes del territori relacionats amb el sector vitivinícola.

Al llarg del projecte s’han realitzat tot un seguit de visites a les empreses del sector per tal de detectar les seves necessitats formatives. Durant les dues edicions han participat un total de 74 empreses, fet que ha permès establir una estreta col·laboració amb elles, tant per les pràctiques formatives dels alumnes del projecte com per la impartició de sessions formatives a la mateixa empresa. A més,  el projecte tenia una línia de bonificació a la contractació per les empreses si aquestes contractaven alumnes del projecte.

Les persones participants en el projecte han realitzat un itinerari d’inserció en què a l’inici es realitzava un diagnòstic d’ocupabilitat i una formació general del sector vitivinícola que ha consistit en sessions formatives a l’empresa i també amb experts del sector vitivinícola. Posteriorment, han rebut la formació més idònia, tenint en compte el perfil i necessitat de cada una d’elles.

Dins del projecte les accions formatives que s’han realitzat han estat: certificat de professionalitat Gestió administrativa i financera del comerç internacional (740 hores), formació a mida en les especialitats de Guia enoturístic en anglès, Enotècnia i Coneixements administratius específics del sector vitivinícola, amb una durada de 320 hores cadascuna d’elles.  La formació de Guia enoturístic en anglès s’ha realitzat en la modalitat dual, els participants assistien durant tres dies de formació al centre i dos dies de formació a l’empresa. Totes les accions formatives han realitzat un període 160 hores de pràctiques en empreses del sector en les que el grau de col·laboració ha estat molt elevat. Un total de 72 persones han realitzat pràctiques a l’empresa al llarg dels dos anys de projecte.

Durant l’últim període del projecte s’ha realitzat una sessió de networking en el que han participat 5 empreses, les quals mitjançant entrevistes curtes de cinc minuts, han conegut els participants que exposaven el seu currículum i el seu interès a treballar.

Totes les  accions del projecte ADAPT Penedès s’han adreçat a persones en recerca de feina i a les empreses del sector vitivinícola. El percentatge d’inserció a la primera edició va ser del 55%, i a l’edició d’enguany, que finalitza el pròxim 31 d’agost, la inserció actual és del 53%.