Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Història

L'antiga fàbrica d'acohol^

"Seguint l'evolució arquitectònica dels edificis industrials vilafranquins, la fàbrica d'alcohol Just, construïda el 1941 d'acord amb el projecte de Josep Mª Giró Gibernau, és un cas singular a causa de la contraposició de les seves referències estilístiques i de l'època de la seva construcció. La fàbrica situada dins un recinte, està formada per tres naus de planta rectangular i paral.leles. A les façanes es remarquen els pòrtics, que suporten la coberta de voltes bufades de maó de pla, amb lluernes superiors coronades amb el mateix tipus de voltes. Construïda amb uns criteris funcionalistes, en els quals l'estructura és la part fonamental, adopta elements i tècniques que corresponen a un llenguatge emprat pel Modernisme, però que dins el context de la postguerra serveix per aconseguir un màxim rendiment de la matèria prima a l'abast. Amb les voltes bufades s'aconseguia cobrir grans espais amb estalvi de ferro, que era un material escàs en aquells moments. El conjunt de les naus de la fàbrica destaca per la seva uniformitat i per la cadència de les voltes bufades, que defineixen uns volums molt interessants quan es contemplen externament des d'una certa distància. (Extracte del llibre Vilafranca del Penedès a través de la seva arquitectura. La ciutat que ens ha arribat. Rosselló Raventós, J.; Soler Barceló, J.; Marsé i Ferrer, P.; Cols Arnan, M.; Julià Pons, A.)

Un equipament al servei de la ciutadania^

El conjunt d'edificis de la Fassina va ser adquirit per l'Ajuntament de Vilafranca i rehabilitat posteriorment per l'alumnat un programa d'Escola Taller (1992 - 1994). Un cop finalitzades les intervencions de remodelació, dirigides per l'arquitecte Josep Mª Martí, s'hi van instal·lar les dependències del Centre de Formació Ocupacional Francesc Layret i les del Centre d'Iniciatives Empresarials.  L'any 1999 va ubicar el Servei de Foment de l'Ocupació - l'actual Servei d'Ocupació de l'Ajuntament.
El desembre del mateix any, i després d'un procés de remodelació, s'inaugurà l'Alberg Municipal en un recinte que conserva l'emblemàtica torre de destil.lació de l'antiga fàbrica.