Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

El Penedès treballa per la Concertació Territorial en Polítiques Actives d’Ocupació

20 de octubre de 2021

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès està impulsant durant el 2021 l’Estratègia Territorial a l’Alt Penedès, amb l’objectiu de crear un model de concertació territorial que impulsi les polítiques ocupacionals i de desenvolupament econòmic d’acord amb les necessitats del territori. La finalitat és establir un instrument de planificació compartit entre tots els agents del territori sobre la base de la concertació, per una actuació més eficaç davant els reptes que planteja el desenvolupament econòmic i social del territori.

Aquest treball es produeix en resposta al procés iniciat per la Generalitat de Catalunya en el desplegament de la nova llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació (SOC). Segons aquesta llei, el Govern prioritzarà la col·laboració territorial en el repartiment de fons per finançar serveis i projectes de desenvolupament econòmic i de creació d’ocupació.

Durant aquest any s’han realitzat diferents accions per tal d’establir les condicions per impulsar l'Estratègia Territorial. Inicialment s’ha realitzat una diagnosi de la situació econòmica de l’Alt Penedès i s’han identificat els principals reptes socioeconòmics.

Els reptes identificats han estat, per una banda, mantenir el model econòmic actual, que s’ha sustentat en la indústria, el creixement sostenible de les activitats de distribució i logístiques, la millora de l’encaix entre la demanda i l’oferta de qualificacions, augmentar les oportunitats d’ocupació de joves, dones i població estrangera i revertir la pèrdua de rellevància del sector agrari, ja que és la base de l’economia comarcal i és clau per la gestió del territori i el paisatge.

L’aprofundiment en aquests reptes ha generat un debat amb empreses, agents socioeconòmics, entitats  i administracions públiques, tots vinculats a cada sector estratègic. En primer lloc, s’ha abordat el repte de la formació i la qualificació de les persones en el marc de la Taula de la Formació Professionalitzadora, en segon lloc, el repte del manteniment de la indústria i, finalment, el repte del desenvolupament del sector agrari i el món rural.

El juliol passat es van reunir els principals actors en les Polítiques Actives d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic de l’Alt Penedès per elaborar un mapa d’agents del territori, analitzar les necessitats i febleses i  establir nous projectes, relacions i dinàmiques de concertació per al futur. En aquesta sessió van participar els ajuntaments de Sant Sadurní d’Anoia, Gelida, Santa Margarida i els Monjos i Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, els sindicats CCOO i UGT, la FEGP, la Fundació Pro-Penedès, la Cambra de Comerç, CET Penedès i les cooperatives ACTUA i ENTREM. La valoració dels assistents va ser molt positiva, i en va destacar la necessitat i voluntat de coordinació i planificació conjunta per determinar objectius compartits i dissenyar accions coordinades que responguin a les necessitats de les persones i de les empreses de la comarca.

La setmana passada va tenir lloc la Jornada “Concertació de les Polítiques Actives d’Ocupació a l’Alt Penedès” on es van presentar diferents experiències de concertació a Catalunya per tal d’aprendre de la seva experiència i valorar la possibilitat de transferència a l’Alt Penedès. Les experiències han estat: DINAMIG (Olot), l’Associació de municipis de la Riera de Caldes (Santa Perpètua de Mogoda, Polinyà, Palau-solità i Plegamans, Sentmenat, Caldes de Montbui i la Llagosta) i SOLCAR (Solsona i Cardona).

Lluís Rodríguez Salgado, cap de l’Àrea d’Acords Territorials del SOC, apuntà en la seva intervenció que tots els actors del territori són part d’un ecosistema on tots tenen un paper i cal construir un model transformador. El SOC serà un més de l’ecosistema.

Rodríguez destacà que des del SOC estan treballant amb el model de contracte-programa, un model que trencarà amb les dinàmiques actuals per tal de ser més efectius i donar un millor servei a les persones i a les empreses.

El regidor de Promoció Econòmica i Ocupació, Joan Manel Montfort, va cloure l’acte apuntant que a l’Alt Penedès “tenim  moltes fortaleses però també molt a millorar. En el futur caldrà valorar el model actual de governança de les Polítiques Actives d’Ocupació al territori de l’Alt Penedès, fer una anàlisi de l’eficàcia de les actuacions que s’estan executant amb l’objectiu final d’elaborar un Pla d’acció compartit”.

Aquesta línia de treball forma part del projecte Penedès en Acció pel Desenvolupament Econòmic i l’Ocupació, impulsat per l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, i subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc de la convocatòria de Programes de Suport al Desenvolupament Local.