Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

Notícia

El PFI La Forquilla participa en una masterclass sobre la tècnica culinària del sifó al restaurant El Racó de la Calma

08 de febrer de 2017

El Programa de Formació i Inserció (PFI) d'Auxiliar d'Hoteleria: Cuina i Serveis de Restauració, del Servei d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de Vilafranca organitza visites a empreses de l'entorn per tal de complementar la formació que els alumnes reben en el centre i en les empreses on fan estades pràctiques.
El passat dia 3 febrer els alumnes del Programa de Formació i Inserció (PFI)  d’auxiliar d’hoteleria: cuina i serveis de restauració de la Fassina van visitar el Racó de la Calma, situat al centre de Vilafranca,  restaurant  amb oferta gastronòmica de temporada i plats elaborats  a partir de diferents tècniques culinàries. L’objectiu d’aquesta formació es va centrar en que els alumnes experimentessin directament el treball en l’àmbit de la restauració i mantenir un primer contacte amb empresaris del sector.

Un cop al restaurant  es va portar a terme una masterclass de preparacions amb la tècnica del sifó impartida pel Xef Xavier Arnan. En un principi el Xef va explicar als alumnes el seu itinerari professional i les seves inquietuds en la restauració , després va explicar que és un sifó, la història del sifó i les seves utilitats. El xef va  argumentar que el sifó és un estri que serveix per  inserir aire en una preparació líquida on necessariament hi ha d’haver nata, gelatina o clara d’ou, a través de gasos com el nitrogen (N2O) i  el carbònic (CO2), aconseguint una transformació de la seva textura en escuma, potenciant el sabor i augmentant el seu volum, amb aquesta tècnica de la cuina molecular, el xef Xavi Arnan va fer diverses demostracions, com per exemple una escuma de crema catalana, una escuma de taronja i la més original i sorprenent va ser una escuma de clara d’ou fregida que després es podia farcir.

El Servei d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de Vilafranca destaca la importància de la col•laboració de les empreses dels sector del territori en el projecte formatiu dels alumnes, ja que permet un contacte directe entre alumnat i empresaris, fet que facilita, per part dels empresaris, un coneixement dels futurs treballadors i, per part de l'alumnat, el desenvolupament del seu itinerari formatiu amb l'adquisició de competències bàsiques relacionades amb la vida social, el món del treball i l'aprenentatge. 
El Programa de Formació i Inserció és un programa orientat a joves de 16 a 21 anys que no han acreditat l'ESO. És una formació teoricopràctica que té com a finalitat millorar la qualificació professional, facilitar la continuïtat formativa a cicles formatius de grau mitjà o altres i millorar les oportunitats d'incorporació al món laboral dels joves. 

El PFI d'Auxiliar d'Hoteleria: Cuina i Serveis de Restauració és de caràcter gratuït. Està promogut pel Servei d'Ocupació i Formació de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès, autoritzat i subvencionat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i el Fons Social Europeu en el marc de la Iniciativa d'Ocupació Juvenil.

Accessibilitat