Ajuntament de Vilafranca del del Penedès

L’IDAP participa en el 30è Congrés d’INEPS a Saxònia

L’IDAP participa en el 30è Congrés d’INEPS a Saxònia

03 de maig de 2018

El tema va ser “L’Aprenentatge Productiu, facilitador de la transició al món del treball”.

La Xarxa Internacional d’Escoles i Projectes d’Aprenentatge Productiu (INEPS) va celebrar el seu 30é congrés anual d’educadors a Leipzig i Dresden (Alemanya), del 16 al 20 d’abril. L’Institut per a l’Aprenentatge Productiu a Europa-IPLE, de Berlín, va ser l’organitzador del congrés, comptant amb la col•laboració dels instituts que apliquen la metodologia en aquestes dues ciutats saxones i de les seves respectives universitats. 

L’Institut d’Aprenentatge Productiu – IDAP, del Servei d’Ocupació i Formació, hi va participar en representació de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el qual és membre i cofundador de la xarxa INEPS des dels seus inicis, l’any 1990, a més de tenir veu en el seu consell d’administració. Els educadors participants al 30é congrés d’INEPS eren provinents de França, Rússia, Grècia, Finlàndia, Bulgària, Japó, Estats Units i de Catalunya.

El programa previst va incorporar conferències, tallers i seminaris sobre l’Aprenentatge Productiu que van girar sobre el tema central del congrés, la transició des del món de l’escola i la formació al món del treball. D’una forma molt dinàmica, els educadors van introduir-se i/o aprofundir en tècniques d’aprenentatge actiu, els centres de joves o job centers, en les necessàries competències per a fer la transició al món del treball i en el suport i acompanyament als joves en el procés de presa de decisions. El congrés, que va iniciar-se amb una conferència sobre l’empreneduria en l’educació, a càrrec de l’expert finlandès Juha Lahtinen, va finalitzar amb una taula rodona, amb representants de diferents països, que van argumentar i reflexionar entorn a les oportunitats i riscos del moment actual i les aportacions de l’Aprenentatge Productiu en la transició al món del treball.

Per tal de conèixer la realitat educativa del país, els participants al congrés van tenir també la oportunitat de visitar escoles, centres de joves, centres de formació professional, inclosos aquells on s’aplica l’aprenentatge dual, i la facultat de formació del professorat. També es van programar visites a empreses col•laboradores dels programes formatius. 

Durant el congrés i en el marc d’assemblees generals de la xarxa va tenir lloc la presentació de la candidatura de Vilafranca del Penedès per a la celebració del 32é congrés internacional d’INEPS en l’any 2020, coincidint amb la celebració del 35é aniversari del CFO Francesc Layret i del 25é de l’IDAP.

La participació de l’Institut d’Aprenentatge Productiu–IDAP en el congrés ha estat cofinançada per la pròpia Xarxa Internacional d’Escoles Productives i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.